لازم به ذکر است سر فصل ها و فصول فهرست بها توسّط مهندسّین و همکاران عزیز و زحمتکش مهندسی عمران در سندیکای شرکت های ساختمانی بررسی و بازنگری شده و در نتیجه جدول جامعی تنظیم شده است. آن جدول به وسیله همیار خوب سایت “کنکاشی در مهندسی عمران” جناب مهندس یوسفیان برای من ارسال گردیده که عیناً در سایت منعکس می گردد. همینجا از ایشان و سایر دست اندر تشکر میکنم.
جدول پیشنهاد اصلاح کلیّات و شرح فهرست بها های ابنیه و باند و راه که در بالا مطرح گردید مسلمّاً با صرف وقت حوصله زیادی تنظیم گردیده که کاملاً بجا و قابل تقدیر است. در این رابطه در مقالات گذشته هم مواردی مطرح شده، لذا اگر مطالبی که در ادامه می آید مقداری تکراری به نظر میرسد، برای یاد آوری است و پی گیری آن ضروری به نظر می رسد.
با توجّه به گسترده بودن تعداد آیتم های اجرایی در ابنیه اعم از ساختمان و یا راه سازی طبیعی است که در تهیّه آنالیز بها و تعیین قیمت کارها با توجّه به زمان و مکان و انواع مختلف کار ها اختلاف نظر هایی وجود داشته باشد. به خصوص بادر نظر گرفتن تجربیّات تهیّه کنندگان و اعمال سیاست های متنوّع در زمان های مختلف به ناچار مغایرت هایی پیش می آید که خدشه هایی در فهرست بها ایجاد می کند.
به طور مثال :
در رابطه با بهای حمل خاک و سنگ در فهرست بها های ابنیه، باند و راهِ سالهای گذشته حمل سنگ قیمت جداگانه ای داشت ولی در فهرست بهاهای سال های اخیر برای حمل خاک و سنگ یک قیمت در نظر گرفته شده است. اما به نظر می رسد همان طور که در گذشته هم پیش بینی شده بود، اصولاً حمل سنگ گران تر از حمل خاک در می آید، به دلایل اینکه اولاً حجم سنگی که با کامیون بار گیری می شود ۲۵ الا ۳۰ در صد کمتر از خاک است، دومّاً در بار گیری سنگ کامیون صدمه زیادی می بیند، سوماً باوجود حجم کم سنگ نسبت به خاک ولی بار گیری،حمل و تخلیه سنگ زمان بیشتری می برد. ضمناً از آنجایی که برای تخلیه سنگ بایستی درِ عقب کامیون برداشته شود، لذا قسمت عقب کامیون اجباراً مقداری خالی می ماند که این مسئله نیز باعث می شود که حجم بارگیری باز هم کمتر شود. به همین دلیل قیمت حمل سنگ اصولاً گران تر در می آید. ممکن است بهای حمل سنگ در فهرست بهای سد سازی وجود داشته باشد، ولی آنرا در کارهای ابنیه و باند و راه اعمال نمیکنند. قائدتاً بهتر بود در فهرست بها های ابنیه و باند و راه نیز ین مورد منظور گردد. در نظر بگیرید در پروژه ای کل مصالحی که در آیتم حمل خاک حمل میشود سنگ باشد و در یک پروژه دیگر همه اش خاک و در یک پروژه ی سوم مخلوطی از سنگ و خاک باشد. حال این سئوال پیش می آید که آیا این نوع پرداخت در یک فهرست بها منطقی است؟ مهندسی عمران با حساب کتاب و منطق سر و کار دارد و قائدتاً بایستی منطق و عدالت حفظ شود. اکثراً استدلالی که در این مواقع مطرح می گردد این است که پیمان کاران در موقع قیمت دادن(مناقصه) این موارد را در نظر بگیرند، ولی آیا به همین راحتی ممکن است؟ به هر صورت باید سعی شود فهرست بها کامل، جامع، روشن، گویا و کاملاً عادلانه باشد. تا راه بیراهه رفتن و یا خدای نکرده دست به کارهای خلاف زدن را باز نکند.
جدول پیشنهاد اصلاح کلیّات و شرح سر فصل ها و ردیف های فصول که همین جا ملاحظه می کنید، با حوصله و صرف وقت زیاد گروهی متخصصین تهیّه شده لذا قابل استفاده بوده و برای آگاهی بسیار مفید است. باز هم جا دارد از زحمات مهندسین محترم قدر دانی کنم.
بازنگري در کلیات و شرح فصول فهرست بهاء ابنیه سال ۱۳۹۳
بازنگري در کلیات و شرح فصول فهرست بهاء ابنیه سال ۱۳۹۳ – جدول ۲
3 comments for “جدول پیشنهاد اصلاح کلیّات و شرح فصل های فهرست بها ۱۳۹۳ ابنیه”